sâmbătă, 11 septembrie 2010

Modificarea Codului muncii va duce la cresterea numarului de litigii de munca

Modificarea Codului muncii va avea ca efect pe termen scurt o crestere a numarului de litigii de munca cu circa 20%, sustin avocatii specializati in drept comercial. Potrivit reprezentantilor Scarlatescu Law Office, modificarea Codului muncii planuita de Guvern ar putea crea conditiile pentru facilitarea concedierii angajatilor neproductivi si ar diminua sansele acestora de a castiga litigiile de munca, daca incetarea contractelor de munca este legala.

CotaTVA de 24% si pentru bugetul 2011

Guvernul Boc se angajeaza in fata FMI sa construiasca bugetul pe 2011 cu TVA de 24%.
Bugetul pe 2011 trebuie construit luand in calcul o cota de TVA de 24%, iar documentul va trebui aprobat de Parlament pana la jumatatea lunii decembrie, potrivit angajamentului pe care guvernul Boc si l-a luat prin scrisoarea suplimentara de intentie către FMI aprobată ieri de executiv.
Prevederea referitoare la nivelul TVA valabil pentru anul viitor a fost introdusa expres in textul scrisorii, spre deosebire de varianta care a circulat in august, imediat dupa vizita de evaluare a misiunii Fondului.

Valoarea punctului de pensie a fost stabilita!

Vedeti care este aceasta! (click)

Creditele populatiei au acum un aliat legal, OUG 50/2010

Senatul a aprobat, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, decizia fiind luata cu 66 de voturi pentru si o abtinere.
“Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori , in vederea crearii unui cadru legal, complex si cuprinzator, astfel incat consumatorii sa beneficieze de o inalta protectie, incurajand totodata mediul concurential din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune in legislatia nationala atat prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European si a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cat si reglementarea drepturilor si obligatiilor consumatorilor si ale creditorilor la incheierea si derularea diverselor contracte de credit”, a declarat in plenul Senatului vicepresedintele ANPC, Samuel Calota.
In cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a declarat ca este ingrijorator ca sistemul bancar din Romania ignora aplicarea dispozitiilor acestei ordonante.
“Este ingrijorator faptul ca sistemul bancar din Romania alege sa sfideze un act normativ de care cetateanul roman are nevoie, astfel incat acesti clienti ai bancilor ajung sa se organizeze in tot felul de grupuri care apeleaza la avocati, chemati sa mearga in fata instantelor pentru a forta bancile sa puna in aplicare dispozitiile acestui act normativ. Stiu ca la ANPC curg in valuri plangeri, reclamatii si sesizari ale clientilor bancii, care vin si spun ca bancile refuza sa puna in aplicare dispozitiile ordonantei 50. Ca urmare, fac un apel la conducerea ANPC, solicitand ca orice banca care nu pune in aplicare OUG 50 sa nu fie sanctionata cu amenda contraventionala, pe care, apoi, armatele de avocati vor contesta. Nu, mergeti direct cu sanctionarea cea mai drastica, mergeti direct pe suspendarea activitatii de creditarea bancii respective”, a spus Urban.
Plenul Senatului a aprobat legea de adoptare a OUG 50/2010 cu 66 de voturi favorabile si o abtinere.

CSM-Revista presei 10 septembrie 2010

Revista  presei 10 septembrie 2010

 

RADOR

 

(1) ANT3: Situaţie fără precedent în justiţie

 

RADOR (9 septembrie) - Situaţie fără precedent în justiţie. CSM urmează să decidă dacă va mai organiza un nou examen de intrare în Magistratură.

Analizarea acestei propuneri de modificare legislativă vine după ce majoritatea candidaţilor au picat la sesiunea din august. Din peste 3.000 de înscrişi la examen au obţinut notă de trecere doar 72. Testul a fost eliminatoriu, tip grilă, şi a constat în verificarea cunoştinţelor juridice.

Pentru a trece de el fiecare candidat trebuia să obţină minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.(ANTENA 3 - 9 septembrie, ora 8:25)/csimion/agornicu

TVR 2: Cei care au picat examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii ar putea să primească o nouă şansă

TVR 2 (9 septembrie, ora 22:22:15) - Realizator: Cei care au picat examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii ar putea să primească o nouă şansă. Este vorba despre un nou examen. Consiliul Superior al Magistraturii cere Ministerului Justiţiei să modifice legea, în aşa fel încât să se mai poată organiza un nou concurs în 2010. Eşecul din acest an, când doar 72 de candidaţi din peste 3200 au trecut testele eliminatorii, i-a făcut pe membrii CSM să ia în calcul schimbarea regulamentui la examen.

Reporter: Membrii CSM au analizat modul în care a fost organizat concursul pentru intrarea la Institut. Majoritatea au criticat felul în care au fost redactate subiectele.

Virgil Andrieş, membru CSM: M-aş mira ca din peste 3.000 de candidaţi să nu selectăm cel puţin 150 - 180 de auditori de justiţie. Aceşti oameni testează sau vor să afle nu ceea ce ştiu candidaţii, ci ceea ce nu ştiu.

Dan Chiujdea, membru CSM: Sunt ani de studii în spate. Sunt ani de privaţiuni, ani în care nu şi-au luat servici anumiţi colegi. Deci nu putem aşa, dintr-un condei, fără să răspundă nimeni pentru acest eşec... Este adevărat, principala preocupare este să organizăm, să găsim cel mai bun mijloc, dar trebuie să facem o analiză foarte serioasă a cauzelor.

Florica Bejinaru, preşedinte CSM: Ne-am gândit, de exemplu, la posibilitatea rotării parţiale, valorificării răspunsurilor parţial corecte, pentru că au fost teste cu întrebări cu variante multiple de răspunsuri, variante multiple de răspunsuri corecte care, potrivit regulamentului, nu au fost punctate decât dacă integral au fost identificate variantele.

Reporter: Ministrul justiţiei a mers chiar mai departe. Cătălin Predoiu a propus ca pe viitor testul să nu mai fie sub formă de grilă.

Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei: Grilele, după cum arată şi raportul, şi o spun mulţi practicieni şi teoreticieni, nu asigură o departajare corectă între candidaţi. Verifică doar capacitatea de memorizare, etc.

Reporter: Din cauza numărului foarte mic de absolvenţi care au intrat la INM şi a faptului că nu se poate organiza un nou examen, CSM cere Guvernului să modifice legea. În baza acestei schimbări a legii, Institutul Superior al Magistraturii ar putea organiza un al doilea examen în acest an. Ministrul justiţiei susţine că modificarea ar putea intra în dezbaterea executivului în următoarele două săptămâni./eoprea/dsirbu

    TVR 2: "Ora de ştiri" - Invitată: Georgiana Iorgulescu, director executiv la Centrul de Resurse Juridice

TVR 2 (9 septembrie, ora 22:25 - Realizator: Invitata "Orei de ştiri" doamna Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice. Bună seara, bine aţi venit.

Georgiana Iorgulescu: Bună seara.

Realizator: S-a ajuns într-o situaţie ciudată, în premieră, spun cei de la CSM. De ce s-a ajuns aici? Unde este problema?

Georgiana Iorgulescu: Este o premieră în sensul că rezultatele de acum au fost ceva mai catastrofale decât cele de anul trecut şi de acum doi ani. Dumnealor, îmi pare rău că trebuie să o spun, merg pe sistemul acesta de examinare de mulţi ani de zile, acum fiind un an electoral pentru CSM, şi-au dat seama că ceva, ceva trebuie schimbat; dumnealor urmează să aibă alegeri în toamnă şi o bună parte dintre dumnealor urmează să candideze, de unde avântul revoluţionar...

Realizator: Doar la CSM este problema?

Georgiana Iorgulescu: INM, Institutul Naţional al Magistraturii, se află în subordinea CSM. Este adevărat că acolo la INM există un consiliu ştiinţific care face subiectele, ele sunt aprobate de conducerea INM, dar, într-un final, sunt validate de către CSM. CSM-ul este cel de la capătul tunelului, dacă doriţi.

Realizator: Deci, CSM, spuneţi dvs, ar fi putut face aşa ceva până acuma aşa ceva, să nu aştepte...

Georgiana Iorgulescu: Puteau să facă o astfel de reformă. De data asta sunt de acord.

Realizator: Şi să vorbească despre dezastru, pentru că aşa s-a vorbit, în aceşti termeni.

Georgiana Iorgulescu: Sigur.

Realizator: Dar ce rol are până la urmă acest institut? Se face acolo doar teorie pură, fac şi practică? Ce le lipseşte şi de ce nu au reuşit, nu reuşesc să intre acolo? Bine, să spunem că în acest an au fost tot felul de discuţii privind subiectele.

Georgiana Iorgulescu: Factorii sunt mai mulţi. Un prim factor este calitatea sistemului educaţional din România, care este prăbuşit rău de tot.

Realizator: În general, vorbiţi.

Georgiana Iorgulescu: În general. În ceea ce priveşte facultăţile de drept, sunt enorm de multe. Nu ştiu, probabil că sunt peste 30. Ele nu mai produc absolvenţi decât de calitate. Sistemul celor care acced în mediul universitar, asistent ş.a.m.d., este extrem de lejer. Toată lumea acum scrie cărţi, toată lumea predă acuma la facultate, toată lumea face doctorate. Lucurile aceste se văd şi în calitatea celor cate termină. Ăsta este un aspect, un factor, dacă doriţi. Un al doilea factor constă în modalitatea de examinare. Eu nu cred că sistemul acesta de grilă, şi de data aceasta sunt de acord cu domnul ministru Predoiu, este cel mai fericit. E o metodă prin care testezi la maxim nişte cunoştinţe teoretice extrem de bine şi o capacitate de memorare, dacă doriţi, extrem de puternică. Din perspectiva mea, dacă ai terminat o facultate, se cheamă că ştii destulă teorie, spun eu, nu neapărat că nu trebuie testată într-un asemenea examen, dar sub o altă formă. Dă-le Codurile pe faţă. Un judecător are pe faţă, dacă mergeţi într-o instanţă judecătorească, Codurile, un avocat de asemenea. Important este să ştii să te uiţi în ele, pentru că în spatele fiecărui articol sunt câteva zeci de pagini de teorie, doctrine, jurisprudenţă. Deci, dă-le speţe, caută să vezi raţionamentul, să vezi cum scriu. Aş face altfel examenul decât acum.

Realizator: Spuneţi că probleme au exista şi în ceilalţi ani la admitere.

Georgiana Iorgulescu: Sigur.

Realizator: Dar cum arată magistraţii din România? Cum îi vedeţi dvs. în momentul acesta?

Georgiana Iorgulescu: O, greu de spus. Nu sunt adepta celor afirmate de cel puţin cinci ani de zile încoace, în sensul că cei de o anumită vârstă, pensionarii, să spunem, sau cei trecuţi de 45 de ani sunt neapărat rău, pentru că, în mod indubitabil, provin din regimul comunist şi acolo au învăţat neapărat numai porcării şi atunci trebuie să scăpăm de ei, după cum nu cred că nici tinereţea în esenţă este o virtute şi neapărat cel care termină acum şi trece prin INM este ceva mai grozav. Deci avem de-a face cu oameni mai bine sau mai prost pregătiţi, indiferent de vârstă. Dar să ştiţi că marii profesori de drept, din păcate, au murit. Cei care au făcut dreptul în România, acesta este adevărul.

Realizator: Ce putem face acum, pentru că avem nevoie de o justiţie bună, o justiţie eficientă? Avem nevoie de oameni în acest sistem, ce se poate face?

Georgiana Iorgulescu: O, fiecare are ceva de făcut. Parlamentul şi Ministerul Justiţiei, în speţă, domnul ministru are iniţiativă legislativă, ar trebui să facă nişte legi judicioase, astfel încât cineva, respectiv CSM să facă o prognoză, să poată să facă o prognoză a resurselor umane. Am nevoie de atâţia magistraţi pentru că legea este aşa sau va fi aşa peste doi ani. Din păcate, domnul ministru face studiile de impact pentru cele patru Coduri acum, după ce ele sunt tipărite în Monitorul Oficial al României...

Realizator: Dar din mers ce se mai poate rezolva acum?

Georgiana Iorgulescu: Din mers, nu ştiu, probabil că ar trebui, într-adevăr, să se mai dea o sesiune de examinare. Gândiţi-vă că sunt peste 800 de posturi vacante, pe Codurile actuale, nu mai spun de ce urmează să avem. Avem nevoie, într-adevăr, de magistraţi în sistem, numai că nu avem nevoie oricum, adică trebuie să fie şi bine pregătiţi şi atunci eu cred că primul pas este o reformă de substanţă la INM, cum dăm examenele acolo, câtă practică facem, câtă teorie facem, ce ştim când ieşim de acolo. Este foarte important.

Realizator: Deci din punctul dvs. de vedere este nevoie nu doar să schimbe legislaţia astfel încât să se mai poată susţine anul acesta încă un examen sau... Trebuie o schimbare serioasă.

Georgiana Iorgulescu: Asta este o peticire aşa, pe ultima sută de metri, dar este nevoie de o schimbare mult mai profundă decât atât.

Realizator: Doamnă, vă mulţumesc foarte mult pentru explicaţii.

Georgiana Iorgulescu: Cu mare drag./eoprea/dstanesc

 

RRA: Mii de beneficiari ai pensiilor speciale dau în judecată statul

ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 septembrie, ora 13:11) - "Radiojurnalul de prânz" -Realizator: Carmen Valică: Statul este ameninţat cu mii de potenţiale procese din partea pensionarilor. Pe rolul instanţelor se află deja primele cauze, după ce casele judeţene au început să trimită beneficiarilor de pensii speciale noile decizii, însoţite de buletinele de calcul. Autorităţile locale se aşteaptă ca acest număr să crească imediat după 14 septembrie, dată la care începe efectiv plata pensiilor. Pentru foştii aviatori, diplomaţi, membrii ai personalului auxiliar din instanţe, sau parlamentari, procesul de recalculare s-a încheiat; dispar, practic, o mare parte din pensiile care se acordau în baza unor legi speciale. Acestea prevedeau calcularea în funcţie de veniturile obţinute în ultima perioadă de activitate. Rămâne valabil doar principiul contributivităţii pe toată perioada activă. Guvernul speră să economisească astfel, numai în 2010, peste 80 de milioane de lei la buget, însă riscă un mare număr de procese. În Vaslui, mai bine de jumătate din cei 50 de pensionari, care pierd sume importante la recalculare, au dat deja în judecată Casa Judeţeană de Pensii, imediat ce au avut confirmarea scăderii drastice a sumelor pe care le primeau.

Reporter, Alina Darie: Aşa-numiţii pensionari de lux din judeţul Vaslui nu au mai putut răbda ca statul, în baza noii legi 119/ 2010 să le ia peste 80% din pensia de mii de lei primită la încheierea activităţii. Astfel, din cei 50 de vasluieni beneficiari ai legii speciale 567/ 2004, 26 au dat Casa Judeţeană de Pensii, dar şi Guvernul, în judecată. I-au chemat pe reprezentanţii celor două instituţii să dea socoteală în faţa instanţei dacă sunt sau nu drepte noile prevederi ale legii 119. În baza acesteia, foşti grefieri au ajuns să primească de la peste 4000 de lei pensie, mai puţin de 800 de lei pe lună.

-: După o viaţă de muncă dăm în judecată statul român, Guvernul român, pentru că asta e pensie de mizerie. De la 4000 de lei să ajung la 700-800 de lei? Dar eu am îndatoriri, fiecare are datoriile lui! Nu se mai poate! Nu se mai poate trăi în România! După o viaţă de muncă să ne trateze aşa!

Reporter: Avocaţii grefierilor speră să îi convingă pe judecători că dreptatea este de partea reclamanţilor, cu atât mai mult cu cât ei au ieşit la pensie în baza unor legi clare, în vigoare la momentul încheierii activităţii.

-: Grefierii au dreptate. Vor anularea legii 119/ 30 iunie 2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi normelor de recalculare a pensiilor speciale. Sigur că este de aşteptat ca probele administrate la dosar să-i determine pe domnii judecători să dea câştig de cauză reclamanţilor profund nedreptăţiţi de legea 119.

Reporter: Şeful Casei Judeţene de Pensii Vaslui, Marius Arcăleanu, susţine că a primit citaţie de chemare în judecată, iar instituţia se va prezenta la proces cu toate dovezile în baza cărora s-au operat reducerile de pensii.

Marius Arcăleanu: Este vorba de personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. Au dat în judecată Casa Judeţeană de Pensii Vaslui şi, în acelaşi timp, Guvernul României. Termenul de judecată în aceste dosare este stabilit pentru 27 septembrie 2010.

Realizator: Până la sfârşitul anului trebuie finalizată şi recalcularea altor aproximativ 170.000 de pensii: cele ale foştilor militari, poliţişti şi angajaţi ai serviciilor secrete, astfel încât de la 1 ianuarie 2011 să nu mai existe niciun fel de pensie specială. Pensionarii din aceste categorii trebuie să prezinte pe parcursul următoarelor luni actele care să dovedească veniturile obţinute în perioada activă, altfel recalcularea ar urma să aibă în vedere salariul mediu brut din perioadele respective./matofanei/agornicu

EFM: Ministerul Justiţiei anunţă că Indonezia a aprobat extrădarea în România a lui Nicolae Popa

EUROPA FM (9 septembrie, ora 17:00) - Ministerul Justiţiei anunţă că Indonezia a aprobat extrădarea în România a lui Nicolae Popa, aşteptat în ţara noastră să-şi execute pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii în urmă cu 10 ani. Mii de oameni au fost lăsaţi atunci fără banii depuşi. Fugar din 2000, Popa a fost reţinut la începutul anului la Djakarta de către poliţia internaţională, dar, cum între România şi Indonezia nu există un tratat privind extrădările, în cazul acesta procedurile au întârziat. În tot acest timp, la Bucureşti agitaţie a stârnit astăzi reţinerea afaceristului Sorin Ovidiu Vântu, considerat de mulţi cel care s-ar fi aflat în spatele FNI. Procurorii l-au ridicat de la domiciliu, bănuindu-l că l-a ajutat pe Nicolae Popa să fugă din ţară, dar şi că i-ar fi trimis acestuia bani pentru a trăi în Indonezia. Numele lui Nicolae Popa apare şi în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare, tot în 2000, un dosar care se află încă în judecare la Înalta Curte./gioan

 

CSM

10.09.2010

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, ieri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, ca regulamentul concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii trebuie schimbat

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, ieri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, ca regulamentul concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii trebuie schimbat, in sensul eliminarii grilelor si gasirii altor modalitati de examinare. “In ceea ce priveste regulamentul, trebuie facute schimbari radicale. Nu trebuie sa mai existe grile in admiterea la INM pentru ca nu asigura o selectie a candidatilor, ci doar verifica capacitatea de memorare a candidatilor”, a precizat, in plenul CSM, Catalin Predoiu.

Data

Publicaţia

Titlu

Autor

Suprafaţă

Suprafaţă
(cm2)

Pagina

Poziţie

Tip material

Media Value
(EUR)

10.09.2010

Cronica Romana

Predoiu cere schimbarea regulamentului de admitere la INM

-

0.2

383.96

4

jos

stire

440

 

ANTICORUPTIE

10.09.2010

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie reiau astazi judecarea procesului in care senatorul Catalin Voicu a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) reiau astazi judecarea procesului in care senatorul Catalin Voicu a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie, alaturi de fostul judecator Florin Costiniu si de oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, pe 14 iulie, mentinerea in arest preventiv a senatorului Catalin Voicu, trimis in judecata alaturi de fostul judecator Florin Costiniu si de oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu. ICCJ a inceput pe 14 iulie judecarea acestui dosar. Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a senatorului Catalin Voicu, acuzat de doua fapte de trafic de influenta in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

Data

Publicaţia

Titlu

Autor

Suprafaţă

Suprafaţă
(cm2)

Pagina

Poziţie

Tip material

Media Value
(EUR)

10.09.2010

Cronica Romana

ICCJ reia procesul lui Catalin Voicu

-

0.1

191.98

4

stanga

stire

220

 

INSTANTE

10.09.2010

Procurorul sef al Parchetului din Sannicolau Mare, judetul Timis, a fost arestat 24 de ore

Procurorul sef al Parchetului din Sannicolau Mare, judetul Timis, a fost arestat 24 de ore, fiind acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intermediat un contract de prestari servicii.

Data

Publicaţia

Titlu

Autor

Suprafaţă

Suprafaţă
(cm2)

Pagina

Poziţie

Tip material

Media Value
(EUR)

10.09.2010

Romania libera

Ciprian Zamfirescu

-

2

4503

2

stanga

stire

12016

 

MEDIAFAX

Joi, 9 septembrie 2010 / 11:12:36

Membrii CSM audiază candidaţii pentru posturile de judecător la Secţia penală a ICCJ

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) audiază, joi, candidaţii pentru posturile vacante de judecător la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din cei 13 magistraţi înscrişi, trei şi-au anunţat retragerea de la interviu.

Judecătoarele Lia Savonea, preşedinta interimară a Curţii de Apel Bucureşti, Antoanela Costache, preşedinta Secţiei a II-a a Tribunalului Capitalei, şi Ana Lăbuş de la Tribunalul Iaşi, membru CSM, şi-a retras candidaturile, au anunţat, joi surse oficiale.

Din cei 13 judecători candidaţi, doar Victor Cornoiu Jităraşu, de la Parchetul instanţei supreme, Mariana Ghena, de la Curtea de Apel Galaţi, Nicoleta Grigorescu şi Dumitru Mirancea, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi Mirela Popescu, vicepreşedinta Curţii de Apel Piteşti, au obţinut avizul consultativ al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a promova la Secţia penală a ICCJ, potrivit site-ului CSM.

Alături de aceştia, şi-au mai depus candidaturile Marian Bratiş, de la Curtea de Apel Timişoara, Elena Burlan, de la Tribunalul Bucureşti, Veronica Cîrstoiu, Mihai Oprescu şi Ioana Ilie, de la Curtea de Apel Bucureşti.

Promovarea a ICCJ în urma unui interviu în faţa membrilor CSM este contestată de asociaţiile magistraţilor, punctul culminant al acsetei situaţii fiind atins după ce judecătoarele Corina Corbu - secretar general al CSM şi Viorica Cosma - judecător la Curtea de Apel Bucureşti au fost declarate admise pentru funcţiile de judecător la Secţia contencios administrativ, respectiv Secţia civilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Despre candidatura lui Corbu pentru ICCJ nu s-a ştiut, iar şedinţa din 24 martie 2010 s-a desfăşurat fără presă şi fără participarea juriştilor. Din acest motiv, site-ul specializat www.juridice.ro nu a mai publicat stenogramele interviurilor candidaţilor, fiind pentru prima dată când s-a întâmplat acest lucru.

Pe de altă parte, în 24 martie, un alt judecător, Viorica Cosma, fost inspector judiciar al CSM, care a fost intervievată pentru ocuparea unui post de judecător la Secţia civilă a ICCJ, a primit aviz negativ, însă într-o altă procedură, distinctă, desfăşurată a doua zi, în 25 martie, majoritatea membrilor CSM şi-au dat votul de numire, în condiţiile în care alţi candidaţi au fost mult mai bine pregătiţi, fapt relevat de stenogramele publicate de www.juridice.ro. Astfel, un membru al societăţii civile a CSM a decis să dea vot nul pentru toate celelalte.

Departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro

Joi, 9 septembrie 2010 / 14:31:59

Jităraşu, Ghena şi Popescu, admişi pe posturile de judecător la Secţia penală a ICCJ

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Consiliul Superior al Magistraturii a admis, joi, candidaturile Mirelei Popescu, vicepreşedinta Curţii de Apel Piteşti, Mariana Ghena, de la Curtea de Apel Galaţi, şi a lui Victor Cornoiu Jităraşu, de la Parchetul instanţei supreme, pentru posturile vacante de judecător la Secţia penală a ICCJ.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a audiat, joi, candidaţii pentru posturile vacante de judecător la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), din cei 13 magistraţi înscrişi, trei şi-au anunţat retragerea de la interviu.

Judecătoarele Lia Savonea, preşedinta interimară a Curţii de Apel Bucureşti, Antoanela Costache, preşedinta Secţiei a II-a a Tribunalului Capitalei, şi Ana Lăbuş de la Tribunalul Iaşi, membru CSM, şi-a retras candidaturile, au anunţat, joi surse oficiale.

Din cei 13 judecători candidaţi, doar Victor Cornoiu Jităraşu, de la Parchetul instanţei supreme, Mariana Ghena, de la Curtea de Apel Galaţi, Nicoleta Grigorescu şi Dumitru Mirancea, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi Mirela Popescu, vicepreşedinta Curţii de Apel Piteşti, au obţinut avizul consultativ al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a promova la Secţia penală a ICCJ, potrivit site-ului CSM.

Alături de aceştia, şi-au mai depus candidaturile Marian Bratiş, de la Curtea de Apel Timişoara, Elena Burlan, de la Tribunalul Bucureşti, Veronica Cîrstoiu, Mihai Oprescu şi Ioana Ilie, de la Curtea de Apel Bucureşti.

Promovarea a ICCJ în urma unui interviu în faţa membrilor CSM este contestată de asociaţiile magistraţilor, punctul culminant al acsetei situaţii fiind atins după ce judecătoarele Corina Corbu - secretar general al CSM şi Viorica Cosma - judecător la Curtea de Apel Bucureşti au fost declarate admise pentru funcţiile de judecător la Secţia contencios administrativ, respectiv Secţia civilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Despre candidatura lui Corbu pentru ICCJ nu s-a ştiut, iar şedinţa din 24 martie 2010 s-a desfăşurat fără presă şi fără participarea juriştilor. Din acest motiv, site-ul specializat www.juridice.ro nu a mai publicat stenogramele interviurilor candidaţilor, fiind pentru prima dată când s-a întâmplat acest lucru.

Pe de altă parte, în 24 martie, un alt judecător, Viorica Cosma, fost inspector judiciar al CSM, care a fost intervievată pentru ocuparea unui post de judecător la Secţia civilă a ICCJ, a primit aviz negativ, însă într-o altă procedură, distinctă, desfăşurată a doua zi, în 25 martie, majoritatea membrilor CSM şi-au dat votul de numire, în condiţiile în care alţi candidaţi au fost mult mai bine pregătiţi, fapt relevat de stenogramele publicate de www.juridice.ro. Astfel, un membru al societăţii civile a CSM a decis să dea vot nul pentru toate celelalte.

Departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro

Joi, 9 septembrie 2010 / 16:33:49

Şeful Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare a fost reţinut pentru trafic de influenţă

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Şeful Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare, Ciprian Zamfirescu, ridicat, miercuri seară, de procurorii DNA şi dus la Bucureşti pentru audieri, a fost reţinut, el fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intermediat un contract de prestări servicii.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că procurorii au emis, miercuri noapte, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele prim-procurorului Ciprian Zamfirescu, după ce a fost audiat în Capitală, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit aceloraşi surse, Ciprian Zamfirescu este procuror cu grad de curte de apel, astfel că eventuala propunere de arestare preventivă va fi făcută de procurorii anticorupţie la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Totodată, sursele citate au precizat că procedurile în cazul prim-procurorului Ciprian Zamfirescu nu s-au finalizat, astfel că propunerea de arestare ar putea fi făcută joi seară.

Avocatul prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare, Arcadie Anastasescu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Ciprian Zamfirescu a fost reţinut în noaptea de miercuri spre joi, pecizând că acuzaţiile care i se aduc clientului său nu au legătură cu activitatea profesională a acestuia, ci cu intervenţiile sale pentru încheierea unui contract de prestări servicii între două firme, iar banii care au fost găsiţi în urma percheziţiilor reprezintă altceva decât plata intervenţiilor sale.

"Acuzaţiile nu sunt legate de activitatea profesională. Procurorii spun că ar fi intervenit pentru încheierea unui contract între o firmă de pază şi o societate comercială, în schimbul căreia ar fi primit o sumă de bani. Ieri ( miercuri - n.r.), la percheziţie, domnul procuror (de la DNA - n.r.) a prezentat suma de 1.000 de euro despre care ( Zamfirescu - n.r.) a spus că provine de la reprezentantul firmei de pază, dar cu alt titlu, nicidecum ca şi plată a intervenţiei sale", a spus avocatul Anastasescu.

El a precizat că în acest caz procurorii s-ar fi sesizat din oficiu, neexistând niciun denunţ.

Arcadie Anastasescu a mai spus că prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare este acuzat de trafic de influenţă.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare, Ciprian Zamfirescu, a fost ridicat miercuri după-amiază, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi dus în Capitală pentru audieri, fiind suspectat de fapte de corupţie.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, confirma, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că la Sânnicolau Mare este o anchetă în desfăşurare, însă afirma că nu poate da informaţii despre persoanele vizate şi infracţiunile de care sunt suspectate.

Cătălin Lupăşteanu, catalin.lupasteanu@mediafax.ro

Joi, 9 septembrie 2010 / 15:57:38

Magistraţii CA Târgu Mureş cer revenirea la salariile din iunie 2010 pentru personalul din justiţie

TÂRGU MUREŞ (MEDIAFAX) - Adunarea Generală a Magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş a adoptat în unanimitate un document în care solicită revenirea, din ianuarie 2011, la salariile din iunie 2010 pentru personalul din justiţie şi cel plătit din fonduri publice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş, Adunarea Generală a Magistraţilor din cadrul instituţiei, convocată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a luat în discuţie, în urmă cu o zi, mai multe proiecte de lege şi de hotărâri ale Guvernului, pe unele respingându-le în unanimitate.

Astfel, Adunarea Generală a Magistraţilor Curţii de Apel Târgu Mureş a hotărât, în unanimitate, acordarea mandatului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a purta negocieri şi a susţine solicitările puterii judecătoreşti referitoare la unele prevederi din proiectul legii-cadru a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice şi proiectul legii privind aplicarea acesteia în anul 2011.

Este vorba de solicitarea ca, începând din 1 ianuarie 2011, să se revină la cuantumul drepturilor salariale pentru personalul din justiţie şi pentru întreg personalul plătit din fonduri publice aşa cum este el circumscris în dispoziţiile Legii 330/2009, cuantum avut la data de 1 iunie 2010, cu respectarea strictă a dispoziţiilor Constituţiei României, astfel cum au fost interpretate de Decizia 872/2010 a Curţii Constituţionale.

Tot în unanimitate, judecătorii mureşeni au decis susţinerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind negocierile şi dezbaterile care urmează a se derula pe acelaşi proiect de lege-cadru şi să solicite Ministerului Muncii, Guvernului şi Parlamentului României să invite reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş la aceste negocieri şi dezbateri, în calitate de parte a puterii judecătoreşti şi de ordonator secundar de credite.

Cu majoritate de voturi, s-a aprobat solicitarea adresată CSM ca, în cel mult opt luni, să facă demersuri în vederea începerii unor discuţii cu Guvernul la care să participe CSM, ICCJ şi instanţele, privind construirea unei grile salariale care să ţină seama de rolul şi rostul puterii judecătoreşti, pornind de la observaţiile CSM.

De asemenea, cu majoritate de voturi, judecătorii mureşeni susţin respingerea proiectului de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public pe perioada 2010-2014 şi respingerea proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, considerându-l ineficient atât timp cât au fost adoptate noile Coduri de procedură civilă şi penală, care urmează a intra în vigoare.

Magistraţii mureşeni au mai decis, cu majoritate de voturi, respingerea proiectului de lege privind promovarea practicii unitare la nivelul instanţelor judecătoreşti, cu menţiunea opţiunii pentru păstrarea normelor din noile Coduri de procedură civilă şi penală, şi însuşirea materialului Consiliului Superior al Magistraturii şi respingerea propunerilor de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor şi a Codului de procedură penală, în ceea ce priveşte răspunderea materială a magistraţilor, se arată în comunicat.

Ela Giurgea, corespondenti@mediafax.ro

LUMEA JUSTITIEI.RO

CSM nu opreste controlul la PCAB – Dan Chiujdea s-a abtinut la decizia de respingere a cererii Asociatiei Procurorilor de amanare a controlului

Joi, 09 Septembrie 2010 17:39 | Scris de Razvan SAVALIUC |

 

Sectia de procurori a CSM a respins joi solicitarea Asociatiei Procurorilor din Romania (APR) de amanare a controlului de fond dispus pe perioada alegerilor pentru CSM, la parchetele de pe raza Parchetului Curtii de Apel Bucuresti (PCAB), pentru a se elimina riscul de influentare a rezultatului alegerilor pentru viitorul Consiliu. Motivarea ce ne-a fost data verbal de presedinta Sectiei de procurori a CSM –

procuroarea Gratiana Isac a fost ca s-a considerat ca nu este oportuna amanarea controlului intrucat acesta, pe de o parte nu ar fi de natura sa afecteze rezultatul alegerilor, iar pe de alta, mai multi procurori de la parchetele din Capitala ar fi transmis oficialilor CSM ca ei doresc continuarea controlului. Cum au facut instiintarea respectivii procurori, in scris sau verbal? Gratiana Isac ne-a precizat ca „verbal”.

 Amintim ca prim-procurorul Mihai Betelie, seful Parchetului Sectorului 4 (unicul parchet din Capitala exceptat de la controlul CSM), iar apoi si Asociatia Procurorilor din Romania au acuzat faptul ca exista riscul ca rezultatul alegerilor sa fie alterat, intrucat unul dintre actualii membri ai CSM, Dan Chiujdea, candideaza pentru un nou mandat la Consiliu, iar suprapunerea perioadei alegerilor cu cea a controlului poate influenta votul procurorilor. In sensul ca aflandu-se sub control, magistratii ar fi distrasi de la importanta alegerilor si cunoasterea candidatilor, iar pentru a iesi cu bine din verificari unii ar putea accepta sa-si dea votul actualului membru al CSM, care intentioneaza sa mai obtina un nou mandat.

Cert este ca la votul de azi din Sectia de procurori a CSM, procurorul Dan Chiujdea s-a abtinut de la vot, decizia respingerii cererii APR de amanare a controlului fiind luata de ceilalti membri ai Sectiei (Isac, Deliorga, Licu si Kovesi).

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti se gandesc sa intrerupa lucrul din cauza Guvernului – Asociatia Procurorilor din Romania face apel la unitate

Joi, 09 Septembrie 2010 18:09 | Scris de L.J. |

 

Dupa adunarea procurorilor de la Parchetul Tribunalului Brasov - care au avertizat Guvernul ca vor inceta lucrul daca Executivul nu va tine cont de opiniile lor privind legea salarizarii – si judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au aceleasi ganduri pentru viitorul foarte apropiat, in situatia in care puterea executiva nu le va lua in seama doleantele.

 In adunarea generala din data de 8 septembrie 2010, judecatorii CAB au decis urmatoarele:

Art. 1 – Sustinerea punctelor de vedere si a observatiilor formulate de Asociatia Magistratilor din Romania si Consiliul Superior al Magistraturii prin Comisia Juridica, pe marginea:

- Proiectului de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a justitiei ca serviciu public, 2010 – 2014;

- Proiectului Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor;

- Proiectului Legii privind promovarea practicii unitare la nivelul instantelor judecatoresti (intocmit de inalta Curte de Casatie si Justitie si experti straini finantat din fonduri Phare);

- Proiectului Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Codului de procedura penala, in ceea ce priveste raspunderea materiala a magistratilor;

- Proiectului Legii – cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si Proiectului Legii privind aplicarea in anul 2011 a Legii – cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice;

Art. 2 – Mandatarea Consiliului Superior al Magistraturii si Asociatiei Magistratilor din Romania in vederea continuarii demersurilor, astfel incat statutul puterii judecatoresti, cu toate componentele sale, sa fie conservat;

Art. 3Aspectele mentionate mai sus creand premizele unui conflict constitutional intre puterile statului, s-a decis stabilirea datei de 30 septembrie 2010 pentru convocarea Adunarii Generale a Judecatorilor in vederea reevaluarii necesitatii reluarii protestului suspendat, in conditiile in care demersurile puterii judecatoresti nu vor fi avute in vedere.”

Asociatia Procurorilor din Romania face apel la unitate

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania – procurorul Constantin Sima (foto) din Parchetul General, a lansat printr-un comunicat un apel la conciliere intre magistrati si Executiv: “Intalnirea ministrului Justitiei cu reprezentantii magistratilor desfasurata in ziua de 31 august ne ofera prilejul sa reflectam asupra principalelor probleme ale Justitiei romanesti. La 18 ani de la intrarea in vigoare primei legi de organizare judiciara de dupa 1990, care marcheaza inceputul reformei in Justitie, Romania face inca obiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene si are enorme probleme privind volumul de activitate, cadrul legislativ pe care il aplica, conditiile in care isi desfasoara activitatea si subfinantarea cronica a sistemului de justitie. Adoptarea celor patru coduri, promovarea proiectului Legii privind masuri de accelerarea a solutionarii proceselor, in conditii normale ar trebui sa constituie o provocare pentru toti magistratii, sa constituie un prilej nu de armonizare, dar in orice caz de coordonare a eforturilor generale pentru imbunatatirea cadrului legislativ. Din pacate, intalnirea la care am participat cu aproape o saptamana in urma mi-a creat sentimentul ca Justitia sufera de aceleasi boli ca intreaga societate romaneasca: aproape toti vrem sa demolam, putini sunt cei care vor sa construiasca. Personal am un sentiment de satisfactie pentru faptul ca am contribuit la unificarea ca mod de actiune, a asociatiilor profesionale ale magistratilor. Este, cu certitudine, un mare castig pentru independenta Justitiei. Cred, insa, ca in acest moment ar trebui sa extindem aceasta unitate de actiune, constientizand ca este interesul nostru sa punem la dispozitia societatii un cadru legislativ mai bun, mai eficient, mai sigur si de ce nu, sa contribuim la o crestere a credibilitatii Justitiei.

In calitate de magistrati care exercitam zilnic aprecierea raspunderii juridice a persoanei, trebuie sa ne asumam, deci ca orice parte, responsabilitatea starii sistemului in ansamblul sau, fara sa trecem greutatea raspunderii esecurilor acestuia doar pe umerii unuia sau altuia. Iata de ce, in momentul in care s-a dat startul pentru alegerea unui nou Consiliu Superior al Magistraturii, in care se pregateste punerea in aplicare a noilor coduri, si nu in ultimul rand cand subfinantarea sistemului atinge cote nebanuite, cand magistratii sunt amenintati cu o lege de salarizare care nu le recunoaste drepturile castigate, Asociatia Procurorilor din Romania lanseaza un apel la unitate.

Nici Consiliul Superior al Magistraturii, nici ministrul Justitiei, nici asociatiile profesionale nu pot face fata, singuri, provocarilor care stau in fata justitiei romanesti, azi. Cautand ceea ce ne apropie si evitand cu grija ceea ce ne separa, putem contribui la un salt calitativ in viata Justitiei romanesti. Cred ca este momentul!”

 

JURIDICE.RO

Strategia revizuita privind managementul resurselor umane din sistemul judiciar – Bucuresti, 10 septemrie 2010

10 September 2010 - Juridice.ro

52 citiri

Astazi, 10 septembrie 2010, va avea loc l Hotel Radisson, va avea loc lansarea Strategiei revizuite privind managementul resurselor umane din sitemul judiciar, care marcheaza finalizarea proiecutlui Asistenţă tehnică pentru consolidarea capacităţii de management a Consiliului Superior al Magistraturii în domeniul resurselor umane din aparatul tehnic administrativ propriu şi din sistemul judiciar din România.

Proiectul a fost implementat de consorţiul internaţional format din Lattanzio e Associati şi Emme & Erre Società di Formazione Management e Ricerca S.p.A.

Promovari la ICCJ, Sectia Penala. In premiera un procuror promovat judecator

9 September 2010 - Juridice.ro

963 citiri

Plenul CSM a decis astazi, 9 septembrie 2010, promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, a urmatorilor judecatori: Victor Cornoiu JITARASU, procuror Parchetul de pe langa ICCJ, Mariana GHENA, judecator Curtea de Apel Galati si Mirela Sorina POPESCU, vicepresedinte Curtea de Apel Pitesti.

Au mai candidat:
1. Nicoleta Camelia GRIGORESCU, judecator Curtea de Apel Bucuresti
2. Ioana Alina ILIE, judecator Curtea de Apel Bucuresti
3. Dumitru MIRANCEA, judecator Curtea de Apel Bucuresti.

Si-au retras candidatura:
1. Antonela Ane Mary COSTACHE, judecator la Tribunalul Bucuresti, presedintele Sectiei a II a Penale
2. Ana Cristina LABUS, judecator Tribunalul Iasi, membru permanent CSM
3. Lia SAVONEA, Curtea de Apel Bucuresti, vicepresedinte Curtea de Apel Bucuresti, presedinte, cu delegatie.

Nu s-au prezentat:
1. Marian BRATIS, judecator Curtea de Apel Timisoara
2. Elena BURLAN, judecator Tribunalul Bucuresti
3. Veronica CIRSTOIU, judecator Curtea de Apel Bucuresti
4. Mihai OPRESCU, judecator Curtea de Apel Bucuresti.

Vom reveni cu detalii.

Tribunalul Valcea. Adunarea Generala a Judecatorilor – 9 septembrie 2010

10 September 2010 - Juridice.ro

100 citiri

Comunicat Tribunalul Valcea:  PROCES – VERBAL: Încheiat azi 9 septembrie 2010

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea, convocată în condiţiile art. 20 alin. (3) din Regulamentul de Ordine Interioară  aprobat prin Hotărârea CSM  nr. 387/2005, a supus dezbaterii următoarele proiecte de acte normative:

1. Proiectul de Lege privind unele măsuri  pentru accelerarea soluţionării proceselor;

2. Proiectul de Lege privind promovarea practicii unitare la nivelul instanţelor judecătoreşti;

3. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Codului de procedură penală, în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor;

4. Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi Proiectul de Lege privind aplicarea în anul 2011 a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

5. Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public, 2010-2014.

În urma dezbaterilor, luând în discuţie starea justiţiei române raportat la deciziile clasei politice, constatând agravarea fără precedent in istoria de după 1989 a situaţiei sistemului judiciar,

ADUNAREA GENERALĂ A JUDECĂTORILOR

DIN CADRUL TRIBUNALULUI VÂLCEA

H O T A R A Ş T E :

Art.1.  În unanimitate susţine  observaţiile şi amendamentele propuse de Asociaţia Magistraţilor din România cuprinse în documentul intitulat „Observaţii la Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor” care, a fost supus dezbaterii publice  organizată în data de 02.09.2010 în aula I.N.M Bucureşti.

Judecătorii de la Tribunalul Vâlcea susţin Proiectul de Lege privind promovarea practicii unitare la nivelul instanţelor judecătoreşti şi Proiectul de lege elaborat pentru modificarea  şi completarea Legii 303/2004 şi a Codului de  procedură penală în condiţia preluării de către iniţiator a Punctului de vedere nr. 19572/1154/2010 al Direcţiei de specialitate a C.S.M, însuşit de Plenul C.S.M în şedinţa din 19.08.2010.

Referitor la cele două proiecte privind salarizarea, judecătorii de la Tribunalul Vâlcea  susţin observaţiile cuprinse în materialul întocmit de Direcţia Legislaţie, Documentare Contencios nr. 21903/1154/2010  din cadrul C.S.M, precum şi observaţiile  şi propunerile grupului de lucru al A.M.R.

Judecătorii Tribunalului Vâlcea, îşi însuşesc Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public 2010-2014, în condiţia înlocuirii sintagmei „justiţia ca serviciu public” cu  „ justiţia – domeniu strategic de interes naţional”.

Art.2. În sensul realizării scopului mai-sus propus, judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au hotărât, începând cu Luni, 13 septembrie 2010,  suspendarea activităţii de judecată si a tuturor serviciilor instanţei între orele 10-11.

Art.3. Înaintează un exemplar al prezentei hotărâri Curţii de Apel Piteşti, în vederea sintetizării punctelor de vedere exprimate de instanţele din raza sa teritorială, pentru a fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii.

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea:

Dinescu Petre

Verdeş Carmen Eugenia

Vârgă Mariana

Antonie Margareta

Andrei Ion

Bărăscu Lucia

Bonciu Gheorghe

Bonciu Viorica

Cazangiu Mihaela

Cernea Mirela

Constantinescu Bogdan

Dina Gelu

Găleşanu Dumitru

Gheorghe Aurelian

Gheorghiţă Mugurel Adrian

Hodorogea Adela Ramona

Marina Andra – Rodica

Marina Emil

Dinescu-Mărăcinescu Adriana

Mateescu Carmen Adeluţa

Mihăescu-Ceauşescu  Liliana

Mitră Dănuţ

Petria Sorinel

Plăcintă Despina

Predescu Valerian

Nicolăescu Mirela

Ştefan Claudin

Ştefan Silvia

Ştefănescu Nicolae Lucian

Vasilescu Maria

Vişoiu Dana

Vîlvoi Denisa.”

Curtea de Apel Bucuresti. Adunarea Generala a Judecatorilor – 8 septembrie 2010

10 September 2010 - Juridice.ro

110 citiri

Comunicat Curtea de Apel Bucuresti: “Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti din data de 08.09.2010, fiind convocata in urma Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 685 din data de 2 septembrie 2010, a hotarat:

Art. 1 – Sustinerea punctelor de vedere si a observatiilor formulate de Asociatia Magistratilor din Romania si Consiliul Superior al Magistraturii prin Comisia Juridica, pe marginea:

 • Proiectului de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a justitiei ca serviciu public, 2010 – 2014;
 • Proiectului Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor;
 • Proiectului Legii privind promovarea practicii unitare la nivelul instantelor judecatoresti (intocmit de Inalta Curte de Casatie si Justitie si experti straini finantat din fonduri Phare);
 • Proiectului Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Codului de procedura penala, in ceea ce priveste raspunderea materiala a magistratilor;
 • Proiectului Legii – cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si Proiectului Legii privind aplicarea in anul 2011 a Legii – cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice;

Art. 2 – Mandatarea Consiliului Superior al Magistraturii si Asociatiei Magistratilor din Romania in vederea continuarii demersurilor, astfel incat statutul puterii judecatoresti, cu toate componentele sale, sa fie conservat;

Art. 3 – Aspectele mentionate mai sus creand premizele unui conflict constitutional intre puterile statului, s-a decis stabilirea datei de 30 septembrie 2010 pentru convocarea Adunarii Generale a Judecatorilor in vederea reevaluarii necesitatii reluarii protestului suspendat, in conditiile in care demersurile puterii judecatoresti nu vor fi avute in vedere.

CONDUCATORUL BIROULUI DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Judecator DANIEL GRADINARU”

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov. Adunarea Generala a Procurorilor – 7 septembrie 2010

10 September 2010 - Juridice.ro

54 citiri

Comunicat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov:  ”PROCES – VERBAL 7.09.2010: În data de 07.09.2010, conform dispoziţiilor  art.103 al.2 lit.e din Ordinul nr.529/2007, cu respectarea dispoziţiilor art.103 al.3, 103 al.5 lit.b şi al.7 teza I din Ordinul nr.529/2007 al Ministrului Justiţiei privind aprobarea Regulamentului de ordine interioară al parchetelor şi urmare a hotărârii nr.685 din 02.09.2010 a Consiliului Superior al Magistraturii în data de 07.09.2010 a fost convocată Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov la care au participat:

 • Doamna Procuror General adjunct MĂDĂLINA BĂNCILĂ
 • Doamna Procuror şef secţie urmărire penală IRINA COLIBAN
 • Doamna Procuror ANDREEA PANAITESCU
 • Doamna Procuror DANIELA CÂMPEAN
 • Doamna Procuror ELENA HACH
 • Doamna Procuror CAMELIA DUMITRESCU
 • Doamna Procuror NASTASIU LUMINIŢA MARIOARA
 • Domnul Procuror GHERŢA CONSTANTIN.

Cu această ocazie, conform ordinii de zi recomandată prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 685/02.09.2010 privind analizarea şi formularea unor puncte de vedere cu privire la 5 proiecte de acte normative menţionate anterior, urmare dezbaterilor s-a decis de către Adunarea Generală în unanimitate astfel:

1. Cu referire la proiectul de Hotărârea Guvernului pentru aprobarea strategiei de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public pentru perioada 2010 – 2014: luând în considerare faptul că Pactul pentru Justiţie iniţiat de societatea civilă ca urmare a declanşării protestelor la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea nu a fost încă asumat de către puterea executivă se va acorda mandat Consiliului Superior al Magistraturii în vederea susţinerii opiniei noastre în sensul  respingerii proiectului de hotărâre a Guvernului;

2. Referitor la proiectul privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, s-a apreciat ca măsură  necesară acordarea mandatului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a susţine punctul de vedere exprimat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, înregistrat sub nr. 2798/V/1/2010 şi trimis Consiliului Superior al Magistraturii în data de 10.08.2010.

3. Referitor la proiectul legii privind promovarea practicii unitare la nivelul instanţelor judecătoreşti – întocmit de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi experţi străini şi finanţat din fonduri PHARE – se apreciază oportun demersul, sens în care se va acorda mandat Consiliului Superior al Magistraturii pentru susţinerea acestui proiect;

4. Referitor la proiectul legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Codului de procedură penală în ceea ce priveşte răspunderea materială a magistraţilor: s-a decis acordarea mandatului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a susţine proiectul, cu  următoarele amendamente şi observaţii, respectiv solicitarea de înlăturare a dispoziţiilor art. 99 lit. h din Legea nr. 303/2004 şi a celor referitoare la imprescriptibilitatea răspunderii materiale a magistraţilor; de asemenea se va solicita Consiliului Superior al Magistraturii  a depune diligenţe – în demersurile ce vor fi efectuate – pentru ca în noile legi ce reglementează atât statutul cât şi salarizarea magistraţilor să fie  menţinut statutul de magistrat al procurorilor;

5.  Referitor la proiectul legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice:  - fiind analizate proiectele legislative existente s-a achiesat la cele iniţiate de Consiliul Superior al Magistraturii, A.M.R. şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând a fi acordat mandat Consiliului Superior al Magistraturii în vederea susţinerii punctelor noastre de vedere pe marginea proiectului legii cadru privind salarizarea  în cadrul discuţiilor ce urmează a se purta la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi la orice alte întruniri oficiale (referitoare la poziţionarea corespunzătoare a magistraţilor în sistemul de salarizare a personalului bugetar).

6. Comunicarea Hotărârii Adunării Generale:

Consiliului Superior al Magistraturii;

Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

Asociaţiei Magistraţilor din România;

Asociaţiei Procurorilor din România

Azi, 07.09.2010

PROCUROR GENERAL

Camelia Petrescu

Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. Adunarea Generala a Procurorilor – 7 septembrie 2010

10 September 2010 - Juridice.ro

42 citiri

Comunicat Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov:  ”PROCES‐VERBAL: Încheiat astăzi 7 septembrie 2010 cu ocazia Adunării Generale a Procurorilor din circumscripţia teritorială a Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov

În conformitate cu prevederile art. 97 şi art. 50 alin. 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, Adunarea Generală a Procurorilor din circumscripţia teritorială a Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov a fost convocată de către Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, pe ordinea de zi fiind analizarea, în vederea formulării unor puncte de vedere în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din raza teritorială a Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, a proiectelor de acte normative privind:

 1. Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public, 2010 – 2014;
 2. Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor;
 3. Legea privind promovarea practicii unitare la nivelul instanţelor judecătoreşti
 4. Legea privind modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Codului de procedură penală, în ceea ce priveşte răspunderea materială a magistraţilor
 5. Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea privind aplicarea în anul 2011 a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Dintr‐un total de 42 de procurori au fost prezenţi la lucrările Adunării Generale, un număr de 25 de procurori, iar alţi 14 procurori au fost reprezentaţi de colegii prezenţi conform mandatelor acordate.

Faţă de ordinea de zi, complexă ca problematică şi faţă de Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 685/02.09.2010 precum şi faţă de comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 02.09.2010 prin care magistraţii au fost încunoştinţaţi despre faptul că în perioada 9 – 11

septembrie 2010 vor avea loc dezbateri organizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale privind cele două proiecte de acte normative privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice ‐ s‐a acordat prioritate discutării punctului 5 de pe ordinea de zi, urmând ca celelalte proiecte să fie discutate la o dată ulterioară, după consultarea lor de către magistraţi.

S‐au analizat şi dezbătut următoarele documente:

1. Materialul întocmit de Asociaţia Magistraţilor din România – AMR 242/06.09.2010 referitor la proiectul pentru Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea privind aplicarea în anul 2011 a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice;

2. Materialul întocmit de Consiliul Superior al Magistraturii 21903/1154/2010 cu privire la aceleaşi proiecte;

3. Materialul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cuprinzând punctul de vedere al acestei instituţii cu privire la aceleaşi proiecte.

Analizând punctual observaţiile şi propunerile expuse în documentele AMR şi CSM mai sus indicate, Adunarea Generală a procurorilor din circumscripţia teritorială a Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov,

În considerarea faptului că în 25.09.2009 s‐a decis suspendarea măsurilor de protest iniţiate în data de 31.08.2009 sub rezerva evaluării situaţiei magistraţilor procurori conform legii unitare de salarizare aplicabile în anul 2011,

Constatând că proiectele supuse dezbaterii nu mai respectă principiile recunoscute de Legea 330/2009,

În unanimitate

HOTĂRĂŞTE:

1. Adoptarea unei poziţii ferme şi unitare faţă de proiectele Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legii privind aplicarea în anul 2011 a Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, constatând că prin prevederile acestora se pune în discuţie însuşi statutul magistratului;

2. Aprobarea punctelor de vedere şi a propunerilor expuse de Consiliul Superior al Magistraturii în materialul analizat în cadrul Adunării Generale, cu rezervă privind art. 2 alin. 2 din proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice;

3Mandatarea reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii în vederea expunerii şi susţinerii acestor puncte de vedere şi propuneri în cadrul discuţiilor ce urmează a se purta la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi la orice alte întruniri oficiale având drept obiect dezbaterea celor două proiecte;

4. Aprobarea punctelor de vedere şi a propunerilor expuse de Asociaţia Magistraţilor din România în materialul analizat în cadrul Adunării Generale, cu rezervă privind art. 2 alin. 2 din proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice;

5. Mandatarea reprezentanţilor Asociaţiei Magistraţilor din România în vederea expunerii şi susţinerii acestor puncte de vedere şi propuneri în cadrul discuţiilor ce urmează a se purta la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi la orice alte întruniri oficiale având drept obiect dezbaterea celor două proiecte;

6. Formularea unui punct de vedere propriu relativ la art. 2 alin. 2 din proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice constând în aceea că autoritatea judecătorească trebuie exceptată de la aplicarea dispoziţiilor acestei legi cu motivarea că specificul activităţii magistratului şi regimul incompatibilităţilor şi restricţiilor aplicabil acestuia reclamă salarizarea corespunzătoare a magistratului. Este în acelaşi timp esenţial a se asigura echilibrul celor trei puteri în stat ‐ legislativă, executivă şi judecătorească – în caz contrar ignorându‐se rolul şi locul magistratului în statul de drept.

7. Întrunirea Adunării Generale a procurorilor din circumscripţia teritorială a Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov la data de 15.09.2010 orele 14.00 pentru ca, în raport de rezultatul dezbaterilor ce vor avea loc în perioada 09 – 11.09.2010, în condiţiile în care nu vor fi luate în considerare punctele de vedere ale magistraţilor cuprinse în documentele mai sus aprobate, să se decidă reluarea măsurilor de protest iniţiate în data de 31.08.2009, suspendate la data de 25.09.2009 în condiţiile expuse în hotărârile Adunării Generale a Procurorilor din circumscripţia teritorială a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov din datele de 18.09.2009 şi 25.09.2009.

8. Întocmirea unui comunicat ce va fi remis presei de către purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, privind aspectele hotărâte în cadrul Adunării Generale;

9. Comunicarea Hotărârii Adunării Generale către:

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov cu solicitarea ataşării în integralitate a prezentei hotărâri la materialele ce vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii;

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

Asociaţia Magistraţilor din România

Asociaţia Procurorilor din România

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România

Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Magistraţilor.

Întocmit, Secretar Adunare Generală,

Procuror desemnat,

Andreea Benedek”

AGERPRES.RO

 

Cătălin Predoiu: Regulamentul concursului de admitere la INM trebuie schimbat

Joi, 09 Septembrie 2010 16:54

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că regulamentul concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii trebuie schimbat, în sensul eliminării grilelor şi găsirii altor modalităţi de examinare.

"În ceea ce priveşte regulamentul, trebuie făcute schimbări radicale. Nu trebuie să mai existe grile în admiterea la INM pentru că nu asigură o selecţie a candidaţilor, ci doar verifică capacitatea de memorare a candidaţilor", a declarat joi, în plenul CSM, Cătălin Predoiu. El a arătat şi că măsura şi condiţiile în care va fi schimbată legea rămân de discutat cu colegii din CSM, făcând referire la propunerea Consiliului de modificare a legii privind organizarea, anual, a unui concurs de admitere la INM.

"Propun să înaintăm un proiect de lege, care să fie aprobat prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, în care să se modifice legea în sensul ca examenul să fie organizat anual, sau de câte ori este nevoie, la cererea INM, cu aprobarea CSM", a declarat preşedintele CSM Florica Bejinaru. Aceasta a mai propus schimbarea modalităţii în care se desfăşoară examenul, astfel ca examenul privind materia penală să se desfăşoare într-o zi, iar cel legat de materia civilă să fie susţinut în a doua zi.

Totodată, judecătorul Viorel-Virgil Andreieş a menţionat în plenul CSM că este de nepermis ca la concurs să se pună întrebări în legătură cu probleme cu care un judecător nu se întâlneşte niciodată în carieră. "Dacă suntem oneşti, nu ştiu câţi dintre noi am lua acest examen", a spus judecătorul Viorel-Virgil Andreieş.

Doar 72 de candidaţi dintre cei peste 3.200 de absolvenţi de drept înscrişi au trecut prima probă eliminatorie a concursului de intrare în magistratură, potrivit rezultatelor afişate pe site-ul CSM. În 26 august, 3.223 de candidaţi au susţinut prima probă a examenului de admitere la INM pentru ocuparea celor 200 de locuri de judecător şi procuror scoase la concurs de CSM.

Prima probă a constat în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe eliminatorii tip grilă cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare din următoarele domenii: Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal şi Drept procesual penal.
Pentru a participa la cea de-a doua etapă a concursului INM, candidaţii ar fi trebuit să obţină minimum 70 de puncte la primul examen, însă în urma primei probe doar 72 de candidaţi au reuşit să obţină peste 70 de puncte.

Concursul de admitere la INM este organizat de CSM pentru ocuparea a 200 de locuri de auditori de justiţie, din care 100 de locuri sunt alocate pentru pregătirea în vederea ocupării funcţiei de judecător, iar 100 pentru pregătirea în vederea ocupării funcţiei de procuror.

Candidaţii care obţin minimum 70 de puncte la primul examen sunt declaraţi admişi în a II-a etapă, care are două probe: un test de verificare a raţionamentului logic, prin rezolvarea unui test grilă, care este susţinut în 9 septembrie, şi un interviu constând în chestionarea orală a candidaţilor în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat, probă care va avea loc în perioada 10-19 septembrie.

Rezultatele finale la concursul de admitere la INM vor fi afişate pe 24 septembrie, iar pentru promovarea examenului, candidatul trebuie să obţină cel puţin nota şapte.

Potrivit CSM, la data de 1 august, numărul posturilor vacante în sistemul judiciar român era de 854, dintre care 406 de judecători şi 448 de procurori.
AGERPRES

ÎCCJ reia procesul senatorului Cătălin Voicu

Vineri, 10 Septembrie 2010 07:47

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) reiau vineri judecarea procesului în care senatorul Cătălin Voicu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, alături de fostul judecător Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, pe 14 iulie, menţinerea în arest preventiv a senatorului Cătălin Voicu, trimis în judecată alături de fostul judecător Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu. ÎCCJ a început pe 14 iulie judecarea acestui dosar.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a senatorului Cătălin Voicu, acuzat de două fapte de trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată: Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din cadrul ÎCCJ, acesta fiind deferit justiţiei pentru complicitate la trafic de influenţă; Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată; Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în anul 2009, Cătălin Voicu a pretins de la inculpatul Costel Căşuneanu în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care acesta era asociat.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie - noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de Cătălin Voicu de la Căşuneanu Costel), Florin Costiniu l-a sprijinit pe senator să intervină pe lângă magistraţii Secţiei contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care omul de afaceri era asociat.

În rechizitoriu se mai arată că în perioada 30 august 2009 - 21 octombrie 2009, Cătălin Voicu a pretins şi primit de la inculpatul Marius Locic suma de 119.000 lei promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva omului de afaceri, ci să propună soluţia de neurmărire penală, într-un dosar în care acesta era cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, Cătălin Voicu a acceptat în mod repetat, la diferite intervale de timp, promisiunea lui Marius Locic de a-i remite foloase materiale constând în publicarea cu titlu gratuit, în cotidianul ''Interesul Public'', a unor articole cu conţinut electoral. AGERPRES

Sursa: CSM